top of page

Ιατρείο Ρινικής απόφραξης και Αλλεργικής ρινίτιδας

Ρινική απόφραξη

Το συχνότερο σύμπτωμα για το οποίο ένας ασθενής απευθύνεται σε ένα ρινολογικό ιατρείο είναι η ρινική απόφραξη (μπούκωμα). Τα αίτια είναι διάφορα και κυμαίνονται από την σκολίωση του ρινικού διαφράγματος και την υπερτροφία των ρινικών κογχών (τα συνηθέστερα αίτια) πολύποδες ρινός, έως σπανιότερα όπως όγκοι καλοήθεις και κακοήθεις ρινός και παραρρινίων.

Βασική εξέταση στην εκτίμηση αυτών των ασθενών είναι η ενδοσκόπηση της μύτης που γίνεται στο ειδικό ρινολογικό ιατρείο.

nasal endoscopycrop.jpg

Σε ασθενείς με δυσλειτουργίες στη ρινική αναπνοή επίσης μελετώνται η απόλυτη ροή του αέρα, μέσα στη μύτη με τετραφασική ρινομανομετρία (4 phase rhinomanometry) και συσκευή μέγιστης ρινικής εισπνευστικής προσπάθειας (PNIF), καθώς και η υποκειμενική αίσθηση της ροής του αέρα, μέσω του ελέγχου της ενδορινικής λειτουργίας του τρίδυμου νεύρου (lateralization test).

4phase rhinomano.jpg
PNIF.jpg

Σε ασθενείς με ανεπάρκεια ρινικής βαλβίδας μπορεί να γίνει έλεγχος αεραγωγού και μετα την εφαρμογή ειδικών διαστολέων ή χειρισμών που προσομοιάζουν την χειρουργική επέμβαση π.χ. cotton ball test. Η τετραφασική ρινομανομετρία αποτελεί την μοναδική συσκευή που καταγραφει με ακρίβεια την ανεπάρκεια της ρινικής βαλβίδας.

nasal valve dilator.jpg
cotton ball test.jpg

Αλλεργική ρινίτιδα

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι το συχνότερο χρόνιο νόσημα του αναπνευστικού συστήματος. Πρόκειται για μια χρόνια φλεγμονή του ρινικού βλεννογόνου που προκαλείται μετά την επαφή του οργανισμού με ένα συγκεκριμένο αλλεργιογόνο στο οποίο είναι ευαισθητοποιημένος. Είναι ένα ιδιαίτερα συχνό πρόβλημα και αφορά το 15-20% του γενικού πληθυσμού.

Η αλλεργική ρινίτιδα έχει ως αίτια αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα όπως γύρεις από δέντρα, χόρτα, θάμνους, ακάρεα, σπόρους μυκήτων, επιθήλια οικόσιτων ζώων (σκύλος, γάτα). Κατά την πρώτη  επαφή του αλλεργιογόνου με τον οργανισμό παράγονται ειδικά αντισώματα. Σε μια επόμενη επαφή με το συγκεκριμένο αλλεργιογόνο προκαλείται μια υπερβολική ανοσιακή αντίδραση του οργανισμού με αποτέλεσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων. Η προδιάθεση για ανάπτυξη αλλεργικής ρινίτιδας είναι κληρονομική και η πιθανότητα να αναπτύξει ένα παιδί αλλεργική ρινίτιδα αυξάνεται αν και οι δύο γονείς είναι αλλεργικοί.

Η αλλεργική ρινίτιδα εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως ρινική απόφραξη, κνησμός, πταρμός (φτάρνισμα), ρινόρροια (η μύτη «τρέχει σαν νερό») αλλά και ερυθρότητα και κνησμό οφθαλμών και δακρύρροια. Άλλα συμπτώματα σχετιζόμενα με αλλεργία είναι οι οπισθορινικές εκκρίσεις, ο βήχας, μαύροι κύκλοι και οίδημα κάτω από τα μάτια, αναπνοή από το στόμα, ροχαλητό και κακή ποιότητα ύπνου.

Συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας (ρινοεπιπεφυκίτιδας)

Ρινικά συμπτώματα

Οφθαλμικά συμπτώματα

  • Ρινική συμφόρηση (μπούκωμα)

  • Ρινόρροια

  • Κνησμός (φαγούρα)

  • Πταρμός (φτάρνισμα)

  • ερυθρότητα

  • κνησμός

  • δακρύρροια

Για τη διάγνωση και συνεπώς για την αποτελεσματική και ασφαλή θεραπευτική αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας το πρώτο βήμα είναι η λήψη ενός πλήρους και λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού. Στην συνέχεια απαραίτητη είναι η κλινική αξιολόγηση της μύτης με ενδοσκόπηση ώστε να διαπιστωθεί ή να αποκλειστεί η συνύπαρξη άλλων καταστάσεων που μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα ή να επιβαρύνουν την αλλεργία (σκολίωση ρινικού διαφράγματος, ρινικοί πολύποδες, υπερτροφία αδενοειδών).

Για τον καθορισμό των αλλεργιογόνων που ευθύνονται για τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας χρησιμοποιείται η Δερματική Δοκιμασία Νυγμού / Skin Prick Test. Πρόκειται για έγχυση των αλλεργιογόνων σε μορφή διαλύματος στο δέρμα. Η δοκιμασία γίνεται στην εσωτερική πλευρά του πήχη (από τον καρπό μέχρι τον αγκώνα). Τα σημεία έγχυσης του αλλεργιογόνου σημειώνονται με έναν μαρκαδόρο πάνω στο δέρμα. Μία σταγόνα αλλεργιογόνου τοποθετείται σε κάθε σημείο. Το αλλεργιογόνο  εισέρχεται  στο δέρμα  με ειδικό εργαλείο που φέρει οξύαιχμο άκρο, χωρίς να προκαλείται «τρύπημα».

Αν η δοκιμασία είναι θετική προκαλείται κνησμός και ερυθρή διόγκωση (σαν τσίμπημα κουνουπιού).Το αποτέλεσμα αξιολογείται μετά από 15-20’.

Επικουρικά ή όταν δεν μπορούν να γίνουν τα δερματικά τεστ μπορεί αν γίνουν και εξετάσεις αίματος ειδικές IgE (RAST): μέτρηση της IgE πρωτεΐνης – αντισώματος που παράγει ο οργανισμός έναντι ενός αλλεργιογόνου.

skin prick.jpg

Όσον αφορά στην ξηρότητα της μύτης, διερευνάται με τεστ διαβροχής, έλεγχο της κλιματιστικής ικανότητας της μύτης  με ειδική συσκευή μέτρησης της υγρασίας και θερμοκρασίας του αέρα. 

Για προβλήματα στην κινητικότητα των κροσσών της μύτης, στο εξειδικευμένο ιατρείο οι ασθενείς υποβάλλονται τεστ σακχαρίνης και σε έλεγχο κάθαρσης του βλεννογόνου με ραδιοϊσότοπο. 

«Το Ιατρείο έχει τη δυνατότητα πλήρους αντικειμενικής εκτίμησης όλων των λειτουργιών της μύτης, κάτι που το καθιστά μοναδικό στη διερεύνηση των ρινολογικών παθήσεων στον Ελλαδικό και Βαλκανικό χώρο. Επιπλέον, η αντικειμενική αξιολόγηση των ρινικών λειτουργιών συμβάλλει στην επίλυση ιατρονομικών προβλημάτων».

Πως να έρθετε στο ιατρείο

Λειτουργεί κάθε Δευτέρα με τα κάτωθι ειδικά αντικείμενα να εναλλάσσονται ανά 2 εβδομάδες

Ειδικό ιατρείο Όσφρησης και Γεύσης                                Ειδικό Ιατρείο Ρινικής απόφραξης

                                                                                                                           και

                                                                                                           αλλεργικής ρινίτιδας

Απαραίτητος είναι ο προγραμματισμός της επίσκεψης με ραντεβού είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας http://www.gnpap.gr είτε μέσω τηλεφώνου στο νούμερο 14741.

bottom of page