top of page

Ιατρείο Όσφρησης και Γεύσης

Διαταραχές της όσφρησης αντιμετωπίζει το 20% του γενικού πληθυσμού (5% πάσχει από ανοσμία πλήρη απώλεια της όσφρησης και 15% από υποσμία δηλαδή μερική απώλεια της όσφρησης) τις οποίες συχνά ο ασθενής δεν αντιλαμβάνεται έγκαιρα. Η έγκαιρη αντιμετώπιση αποκτά ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο επειδή το ποσοστό των ατόμων με διαταραχές όσφρησης θεωρείται σταθερά υψηλό στον γενικό πληθυσμό  αλλά και επειδή αυξάνεται κατακόρυφα στο 50% σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Οι τρεις κύριες αιτίες οσφρητικής δυσλειτουργίας, είναι

  1.      οι ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού,

  2.      η χρόνια ρινοκολπίτιδα με ή χωρίς πολύποδες

  3.      οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Όμως, η απώλεια όσφρησης μπορεί να οφείλεται σε κάποιον όγκο της περιοχής της βάσης του κρανίου, να έχει γεννηθεί χωρίς αυτή την ικανότητα (συγγενής ανοσμία) ενώ μπορεί να είναι πρώιμο σύμπτωμα και κάποιου νευροεκφυλιστικού νοσήματος, όπως η νόσος Parkinson και η νόσος Alzheimer.

Η έκπτωση της οσφρητικής ικανότητας ενός ατόμου υποκειμενικά επηρεάζει αρνητικά δύο αισθήσεις, την όσφρηση αλλά και την γεύση, με αποτέλεσμα να επιφέρει σημαντική πτώση στην ποιότητα ζωής του. Οι ασθενείς δεν απολαμβάνουν το φαγητό μια και τα αρώματα που απελευθερώνονται στο στόμα κατά την μάσηση δεν γίνονται αντιληπτά, όπως και τα αρώματα του περιβάλλοντος, παρουσιάζουν κοινωνική απομόνωση και ψυχολογική επιβάρυνση, ενώ αρκετοί βιώνουν επικίνδυνα ατυχήματα στην καθημερινή τους ζωή. Για παράδειγμα, μπορεί να καταναλώσουν αλλοιωμένες τροφές, ή να μην αναγνωρίσουν τις αναθυμιάσεις από καυστήρες, τη φωτιά από φαγητό που καίγεται στην κουζίνα κλπ, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους έως και θανάτους, είτε από την εισπνοή αερίων, ή από εγκαύματα.

Λύση στους ασθενείς που έχουν διαταραχές της όσφρησης προσφέρει το ειδικό Ιατρείο για διαταραχές της όσφρησης το οποίο είναι το πρώτο που λειτούργησε στην Ελλάδα, τον Ιανουάριο του 2007, στη Β΄ ΩΡΛ κλινική ΑΠΘ του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, και αποτελεί κέντρο αναφοράς για τον Ελλαδικό και Βαλκανικό χώρο.

Στο Ιατρείο αυτό οι ασθενείς υποβάλλονται σε ενδοσκοπικό έλεγχο της μύτης, σε ειδικά οσφρητικά και γευστικά τεστ και σε απεικονιστικό έλεγχο και ακολουθούν την αντίστοιχη θεραπεία, ανάλογα με τα αίτια του προβλήματος.

ειδικά οσφρητικά και γευστικά τεστ

ειδικά οσφρητικά και γευστικά τεστ

ειδικά οσφρητικά και γευστικά τεστ

ειδικά οσφρητικά και γευστικά τεστ

ειδικά οσφρητικά και γευστικά τεστ

ειδικά οσφρητικά και γευστικά τεστ

ειδικά οσφρητικά και γευστικά τεστ

ειδικά οσφρητικά και γευστικά τεστ

Θεραπευτικά 

Σε ασθενείς με χρόνια ρινοκολπίτιδα με η χωρίς πολύποδες η θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως τοπικά φάρμακα και σπανιότερα ενδοσκοπική χειρουργική της μύτης. Το ιατρείο εκπαιδεύει τους ασθενείς σε ειδικές τεχνικές τοπικής εφαρμογής φαρμάκων στην περιοχή της οσφρητικής σχισμής μια και τα συνηθισμένα ρινικά εκνεφώματα δεν στέλνουν το φάρμακο σε αυτή την περιοχή.

Σε περιπτώσεις βλάβης του νεύρου η χαμένη λειτουργία μπορεί ενδεχομένως να αποκατασταθεί με την οσφρητική επανεκπαίδευση, η οποία κατά βάσει είναι μια μέθοδος αρωματοθεραπείας. Τα ποσοστά βελτίωσης μπορεί να φτάσουν στο 60% αν η απώλεια της όσφρησης οφείλεται σε ίωση και στο 30% αν οφείλεται σε κακώσεις. Με τη μέθοδο αυτή ο ασθενής μυρίζει συγκεκριμένα αρώματα (αντιπροσωπευτικά των κατηγοριών αρωμάτων), έως ότου να ανακτήσει σταδιακά ένα ικανοποιητικό επίπεδο στην όσφρησή του.
Σε ασθενείς με προβλήματα όσφρησης, εκτός από οσφρητικά τεστ, και τεστ γεύσης, σε περιπτώσεις όπου χρειάζεται γίνεται ειδικός έλεγχος των κεντρικών δομών του οσφρητικού συστήματος με Μαγνητική τομογραφία και σπινθηρογράφημα εγκεφάλου σε συνεργασία με την Πυρηνική Ιατρική.

Πως να έρθετε στο ιατρείο

Λειτουργεί κάθε Δευτέρα με τα κάτωθι ειδικά αντικείμενα να εναλλάσσονται ανά 2 εβδομάδες

Ειδικό ιατρείο Όσφρησης και Γεύσης                                Ειδικό Ιατρείο Ρινικής απόφραξης

                                                                                                                        και

                                                                                                           αλλεργικής ρινίτιδας

Απαραίτητος είναι ο προγραμματισμός της επίσκεψης με ραντεβού είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας http://www.gnpap.gr είτε μέσω τηλεφώνου στο νούμερο 14741.

bottom of page